
La gastronomia mediterrània ens ofereix un munt d’aliments naturals i de proximitat, molt saludables i bons per al nostre cos. Aquesta dieta no destaca només per l’oli, sinó també per una fruita molt coneguda: el raïm.
El raïm és una fruita mediterrània que prové de la vinya i que està formada per una agrupació de baies, els grans de raïm. Aquests grans vénen distribuïts en branquillons, anomenats en carràs, carroll, penjoll, bogot o gotim. Aquests, contenen d’entre 6 i 300 grans de raïm. El raïm pot ser negre, morat, groc, daurat, púrpura, rosat, ataronjat o blanc. Pot ser consumit cru o usat per a la fabricació de melmelada, suc, vi, vinagre, panses o oli de llavors de raïm.
La composició química del raïm varia, de manera natural, en funció tant de les condicions ambientals (sòl, clima) com de les tècniques de conreu (utilització de fertilitzants). Tot i així, podem dir que aquesta fruita, sobretot, aporta glúcids, glucosa i fructosa, però també és notable l'aportació de vitamines, en especial A, B, C i oligoelements (elements que trobem en la dieta, molt necessaris per al nostre organisme) com el potassi, el fòsfor i el calci.
Un altre fet a destacar és que aquesta fruita conté resveratrol, un polifenol antioxidant, que ha estat positivament relacionat amb la inhibició de malalties com el càncer, cardiopaties, la degeneració dels nervis, infeccions virals o els mecanismes de la malaltia d'Alzheimer, per la seva funció protectora del genoma del nostre organisme.
El raïm, a les nostres terres, es recull d’entre mitjans de setembre i finals d’octubre i la major part del raïm cultivat prové de l’espècie Vitis vinifera, natural de l’Europa mediterrània.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada